Kvarner en Lika, voor de mooiste natuur van Kroatië
Lijkt een zo gevarieerd mogelijke vakantie naar Kroatië je wel wat? Kijk dan naar Kvarner en Lika. Dit deel van het land ligt ingeklemd tussen Istrië in het westen, de Dinarische Alpen in het noorden en Dalmatië in het zuiden. Vooral de grotere eilanden in de Kvarnergolf zijn populair bij toeristen, maar ook de stad Rijeka heeft veel te bieden. Het op de Werelderfgoedlijst staande Nationaal Park Plitvicemeren is een andere toeristische trekpleister.
Kvarner en Lika is ideaal voor de natuurliefhebber
Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Kroatië? Bekijk dan het ruime aanbod op deze pagina over Kroatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.
Feiten en cijfers over Kvarner en Lika
Kvarner en Lika is geen officiële regio van Kroatië, maar een term die gebruikt wordt voor het toerisme. Het komt overeen met de provincies Primorje-Gorski Kotar en Lika-Senj. Het kleine deel van het schiereiland Istrië dat onder Primorje-Gorski Kotar valt wordt ook vaak tot de regio gerekend. Het eiland Pag, dat voor de helft in de provincie Lika-Senj ligt, behoort echter tot de regio Dalmatië. Dit eiland bespreek ik dus op mijn pagina over Dalmatië.
Kaart gebaseerd op deze kaart van NordNordWest / CC BY-SA 3.0 / hergebruik
De meeste van de 350.000 inwoners wonen rond de stad Rijeka aan de noordelijke oever van de Kvarnernbaai. Langs deze smalle kuststrook vind je ook nog enkele kleinere historische stadjes. Naar het noorden en oosten toe liggen Gorski Kotar en Lika. Dit zijn beide zeer dunbevolkte en bosrijke streken in de Dinarische Alpen. Dan zijn er nog de eilanden, waarvan Krk, Rab, Cres en Lošinj tot de grootste van Kroatië behoren. Afgezien van Krk tellen ze elk slechts enkele duizenden inwoners.
Wat is er te zien en te doen?
Ik zal deze drie verschillende streken van Kvarner en Lika hieronder voor je bespreken. Ik begin met de kuststrook, daarna vertel ik meer over het bergachtige binnenland en ik sluit af met de eilanden.
De Kroatische kust aan de Kvarnergolf
In tegenstelling tot Istrië dat lange tijd Italiaans was en Dalmatië dat historisch een eigen identiteit kent, is de kust langs de Kvarnergolf van oudsher Kroatisch. Het gaat hier om een smalle vruchtbare strook, want de Dinarische Alpen torenen al snel meer dan duizend meter boven de zee uit.
Het centrum van Rijeka, foto door Domokdr (onder CC BY 2.0)
De belangrijkste stad en het economische centrum van de regio is Rijeka. Met 130.000 inwoners is het na Zagreb en Split de derde stad van Kroatië. Het is al eeuwenlang een belangrijke haven wat te danken is aan het diepe water van de Kvarnergolf. Voor de toerist is er veel te zien. Zo vind je er het middeleeuwse kasteel van Trsat, een mooie stadstoren, oude kerken en een museum over het maritieme verleden van de stad. Verder is het nachtleven van Rijeka uitbundig en kun je er in het voorjaar terecht voor een groot carnavalsfeest.
Rondom Rijeka vind je een aantal kleinere stadjes en veel dorpen. Enkele hiervan zijn interessant om te bezoeken. Kastav iets naar het westen kent bijvoorbeeld een mooi middeleeuws centrum, terwijl in Opatija een goed bewaard gebleven abdij uit de 14e eeuw staat. Kraljevica vlakbij de brug naar het eiland Krk is ook interessant. Hier kun je een historische scheepswerf uit 1729 en twee kastelen bewonderen.
Fort Nehaj bij Senj, foto door Carsten aus Bonn (onder CC BY-ND 2.0)
Volg je de kust naar het oosten, dan kom je nog een aantal kleinere stadjes tegen met elk iets meer dan 5.000 inwoners. Hiervan is Novi Vinodolski aan de monding van de rivier de Vinodol een aanrader. Je vindt hier een wijngebied en een klein kasteel. Nog wat verder ligt Senj, dat het moet hebben van het in 1558 gebouwde Fort Nehaj. Het stadje kent een fascinerend verleden van onstuimige piraten.
De bosrijke Dinarische Alpen
Wil je in plaats van oude havenstadjes liever van de natuur genieten? Bezoek dan Gorski Kotar oftewel het gebied ten noorden van Rijeka. De bergen zijn hier tot 1.500 meter hoog en in de winter kun je er zelfs skiën. De belangrijkste plaats is Delnice, dat in de zomer een centrum voor bergsporten zoals klimmen, wandelen, kamperen, kajakken en jagen vormt. Vooral onder Kroatische toeristen is het geliefd, maar als buitenlander ben je natuurlijk ook welkom.
Wandelpad in het Nationaal Park Plitvicemeren
Groter maar dunner bevolkt is het eveneens bergachtige Lika ten oosten van de Kvarnergolf. De centrale plaats is Gospić, maar voor toeristen is hier weinig te zien. Wel een aanrader is het Nationaal Park Plitvicemeren in het noorden van Lika. Het gaat hier om 16 meren met prachtig blauw water die van elkaar gescheiden worden door natuurlijk gevormde dammen van kalksteen. Tussen de meren in bevinden zich bijna honderd watervallen en veel grotten. Ook vind je in het park veel vissen, vogels, beren en wolven. Via lange houten wandelbruggen en trappen kun je hier prachtige wandelingen maken.
De eilanden in de Kvarnergolf
Hoewel Rijeka een mooie stad is en de Plitvicemeren zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vermeld staan, trekken de eilanden in de Kvarnergolf toch de meeste toeristen. Het klimaat is hier net wat warmer en droger, terwijl de stranden en schilderachtige dorpen ideaal zijn om te ontspannen. Stuk voor stuk zijn de eilanden groot genoeg om een vakantie op door te brengen of om bijvoorbeeld per fiets te verkennen.
Rustig strand op het eiland Krk, foto door sanfamedia.com (onder CC BY-ND 2.0)
Een goed bereikbaar eiland met een opvallende naam is Krk. Behalve een brug vanaf het vasteland bevindt zich hier ook het vliegveld van Rijeka. Het eiland is verder het grootste van alle Kroatische eilanden en kent een bosrijk, licht glooiend landschap. Alleen de twee bergketens in het oosten zijn kaal en rotsachtig. De grootste plaats van Krk is een gelijknamig stadje in het zuiden. Je vindt er het kasteel van Frankopan, Venetiaanse gevels en een jachthaven. Van de dorpen is Vrbnik bovenop een 50 meter hoge rots populair onder toeristen.
Het stadje Rab op het gelijknamige eiland, foto door Isiwal (onder CC BY-SA 3.0)
Het per veerboot bereikbare eiland Rab ten zuiden van Krk is kleiner en bestaat grotendeels uit een lange, kale bergrug. Naar het zuidwesten toe vind je twee valleien, wat bosrijke heuvels en opnieuw een klein stadje met dezelfde naam als het eiland. Vanuit de jachthaven van Rab kun je in een zeilboot de Kvarnergolf verkennen, maar ook voor wandelingen met een prachtig uitzicht leent het eiland zich prima. Het is rustiger dan Krk, wat sommige toeristen zal aanspreken.
De haven van het eiland Cres, foto door Sl-Ziga
Voor de kust van Istrië ligt vervolgens het langgerekte eiland Cres. Het is ongeveer even groot als Krk, maar telt minder inwoners. Dit maakt het geschikt voor wie op zoek is naar een rustige vakantie. Langs de kust liggen een aantal kleine dorpjes, waaronder Cres zelf dat historische toegangspoorten en een prachtig plein kent. Lubenice bovenop een 380 meter hoge berg is een andere leuke bestemming. In de zomer wordt hier een muziekfestival gehouden. Een derde bezienswaardigheid op Cres is het Vranameer waar het drinkwater op het eiland vandaan komt.
De baai van Lošinj, foto door Mathias Erhardt (onder CC BY-SA 2.0)
Ten zuiden van Cres vind je tenslotte Lošinj. Hoewel het altijd het vierde eiland van de Kvarnergolf genoemd wordt, valt er wat voor te zeggen dat het samen met Cres één eiland vormt. De twee eilanden worden namelijk van elkaar gescheiden door niets meer dan een 12 meter breed kanaal dat ooit door de Romeinen uitgegraven is. Op Lošinj is het stadje Mail Lošinj verder de moeite van het bezoeken waard. Het ligt aan een prachtige baai die door soms slechts tientallen meters brede landtongen van de zee gescheiden wordt.
Geschiedenis van Kvarner en Lika
De regio Kvarner en Lika wordt al duizenden jaren bewoond, maar het was pas in de 11e eeuw dat de Kroaten zich hier kwamen vestigen. Dit was vanuit het gebied dat nu Centraal-Kroatië is. Dit ging niet zonder slag of stoot, want ook het in die tijd opkomende Venetië mengde zich in de strijd om de Kvarner. De meeste eilanden in de baai stonden bijvoorbeeld gedurende de middeleeuwen onder Venetiaans bestuur. Een uitzondering was Krk, waar de Kroatische graven van Frankopan de dienst uitmaakten.
Na de middeleeuwen veranderde deze situatie. Vanuit het oosten rukten de Turkse legers op tot aan Lika, waardoor Kroatië in 1527 bescherming zocht bij de machtige Habsburgers van Oostenrijk. De Turken werden uiteindelijk verdreven, maar Kroatië bleef daarna eeuwenlang een land onder de Oostenrijkse Kroon. Het gebied rond de Kvarnergolf stond in deze periode bekend als het Kroatisches Küstenland. Na de Eerste Wereldoorlog ging Kvarner en Lika verder als onderdeel van Kroatië, eerst binnen Joegoslavië en uiteindelijk aan het einde van de 20e eeuw als zelfstandig land.
Klimaat van Kvarner en Lika
Hoewel Kvarner en Lika aan de Adriatische Zee liggen, vind je alleen op de eilanden een mediterraans klimaat met warme en droge zomers. Aan de kust, zoals je op de klimaatgrafiek van Rijeka hieronder kunt zien, valt er meer neerslag dan je zou verwachten. Toch, met de temperatuur zit het wel goed en ook schijnt de zon regelmatig. Wel kun je het najaar het beste vermijden, want dan valt er nog meer neerslag en waait het vaak.
Ben je van plan de bergen van Lika in te rijden om de Plitvicemeren te bezoeken? Houd dan rekening met iets lagere temperaturen. ‘s Ochtends vroeg kan het zelfs onder de 10 graden worden, dus neem een warme trui of een jas mee. Verder valt er in de bergen evenveel neerslag als in Rijeka, met het verschil dat deze in de winter in de vorm van sneeuw valt. Dagen met strenge vorst zijn in de Dinarische Alpen in deze periode eerder regel dan uitzondering.
Bereikbaarheid Kvarner en Lika
Om Kvarner en Lika te bereiken zijn de auto en het vliegtuig de enige realistische opties. De trein en de bus zijn door de lange reistijden en het vele overstappen alleen als onderdeel van een lange rondreis geschikt.
Met de auto
Voor Nederlanders en Belgen ligt dit deel van Kroatië niet naast de deur, maar toch is het minder ver dan het populaire Dalmatië. Naar de grootste stad Rijeka is het vanaf Utrecht 1.300 kilometer. Stop je regelmatig, dan zul je in de auto ongeveer 13 uur onderweg zijn. De voor de hand liggende route is eerst de Duitse Autobahn naar Salzburg te nemen, waarna je kiest voor de Oostenrijkse Tauern Autobahn naar het zuiden. Via de Sloveense hoofdstad Ljubljana rijdt je dan naar de Kvarnergolf. Het laatste deel door Slovenië is geen autosnelweg en neemt wat meer tijd in beslag.
Met het vliegtuig
Het vliegveld van Rijeka, foto door Pilot320 (onder CC BY-SA 3.0)
Vliegen is sneller, maar denk eraan dat er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten zijn naar Rijeka Airport (RJK). In plaats daarvan moet je uitwijken naar Düsseldorf, Keulen of Charleroi. Als je in België of dichtbij de Duitse grens woont is dat natuurlijk geen probleem. Verder ligt het vliegveld op het eiland Krk, wat het ideaal maakt voor een vakantie naar een van de eilanden in de Kvarnergolf. Voor een alternatief kun je ook kijken naar de de luchthaven van Pula in Istrië. Vanaf hier is het met een huurauto niet ver naar Kvarner en Lika.
Nog op zoek naar een leuk hotel of misschien een gemoedelijk vakantiehuisje? Bekijk dan deze pagina over Kvarner en Lika op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.
Meer artikelen over Kvarner en Lika
De volgende steden en dorpen in Kvarner en Lika hebben een eigen pagina op Bezoek Kroatië. Voor elke plaats geef ik je een beschrijving en veel tips.
- Cres, een rustig Kroatisch eiland
- Het Kroatische eiland Krk
- Lošinj, een eiland met een schitterende baai
- Rab, een klein maar divers Kroatisch eiland