Rab, een klein maar divers Kroatisch eiland
Het Kroatische eiland Rab in de Kvarnerbaai is een van de mooiste bestemmingen van de Adriatische Zee. Je vindt er prachtige stranden, veel bossen, kleine dorpjes en rotsachtige bergen die overal bovenuit steken. In het gelijknamige stadje Rab staan middeleeuwse huizen en kerken. Doordat je wat meer moeite moet doen om Rab te bereiken, wordt het bovendien door minder toeristen bezocht dan andere eilanden in de Kvarnerbaai zoals Krk, Cres en Lošinj.
Het stadje Rab op het eiland Rab, foto Isiwal / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Kroatië? Bekijk dan het ruime aanbod op deze pagina over Kroatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.
Feiten en cijfers
Rab behoort tot de regio Kvarner en Lika en kent iets minder dan 10.000 inwoners. De oppervlakte van het eiland is 94 km2 en het hoogste punt is de 408 meter hoge heuvel Kamenjak. Rab beschikt niet over een eigen vliegveld.
Wat is er te zien en te doen op Rab?
Rab is een eiland met een vreemde vorm. Het lijkt nog het meeste op een vork met vier tanden, waarbij de tanden en de steel bestaan uit heuvelruggen. De hoogste en langste heuvelrug, de steel van de vork, bestaat uit poreus kalksteen waar het water snel wegzakt. Hierdoor is dit deel van het eiland erg droog. De parallel lopende heuvelruggen, de tanden van de vork, zijn juist weer groen met veel bossen. Steeneiken, zwarte dennen en aleppodennen komen hier veel voor. Tussen de heuvelruggen in liggen korte, vruchtbare valleien.
Rab vanuit de lucht gezien, foto door Hansueli Krapf (onder CC BY-SA 3.0)
Net als de rest van de Kroatische kust, is Rab geschikt voor een actieve vakantie. De bossen en de tientallen kleine baaitjes lenen zich goed voor wandelingen. Heb je de genen van een berggeit, dan vergt de centrale heuvelrug ook niet veel inspanning. Doordat deze hoogste heuvels van het eiland kaal en droog zijn, heb je bovendien een prachtig uitzicht op de andere eilanden in de Kvarnerbaai en op de Dinarische Alpen van het Kroatische vasteland.
Met ruim 100 kilometer aan fietspaden, is fietsen een andere populaire activiteit op Rab. De centrale heuvelrug biedt hier de meeste uitdaging, terwijl je in de valleien en bosrijke heuvels meer ontspannen kunt fietsen. Zwemmen in zee is van juni tot eind september prima te doen. De temperatuur van het zeewater ligt in deze periode boven de 20 graden. Wil je nog wat verder onder water, dan vind je in zowel Kampor als Lopar een duikcentrum. In dezelfde plaatsen is het ook mogelijk een kajak te huren om de baaitjes rondom het eiland vanaf het water te verkennen.
Plaatsen op Rab
Het eiland Rab kent één stad, namelijk het gelijknamige Rab zelf. Samen met een aantal omliggende dorpen die aan elkaar zijn vastgegroeid ligt het ten zuidwesten van de centrale heuvelrug, oftewel de steel van de vork. Tussen de tanden van de vork vind je vervolgens de kleinere dorpen Kampor, Supetarska Draga en Lopar. Ik bespreek ze stuk voor stuk voor je.
Het historische centrum van Rab, foto door Alessandro Caproni (onder CC BY 2.0)
Het stadje Rab ligt op een klein schiereiland en is leuk om te verkennen. De meeste huizen langs de nauwe steegjes stammen uit de middeleeuwen en zijn gebouwd in een Venetiaanse stijl. Vandaag de dag vind je er restaurants en kleine winkeltjes. Van de acht kerken van Rab is de 13e-eeuwse kathedraal op het uiterste puntje van het schiereiland de mooiste. Andere bezienswaardigheden zijn het voormalige benedictijnse klooster en de St. Justina, waar nu een museum over de 2000 jaar lange geschiedenis van de stad gevestigd is.
Aan de zuidwestelijke zijde van Rab begint bij het oude klooster een wandelpad dat je langs de rotsen voert. Volg je het pad verder, dan kom je in een klein bos met een oude begraafplaats. Een aanrader wat mij betreft als je de toeristische drukte even wilt vermijden. De noordoostelijke promenade ligt daarentegen direct aan de jachthaven, maar is door de palmbomen en mooie gebouwen ook geschikt voor een aangename wandeling.
Mocht je Rab van 25 tot en met 27 juli bezoeken, dan kun je het Rapska Fjera meemaken. Dit is een groot feest er ere van St. Christophorus, de beschermheilige van het eiland. Het feest bestaat al sinds 1364 en je leert er alles over het leven in Rab in de middeleeuwen. Denk dan aan inwoners die je in klederdracht informeren over ambachten zoals de visserij, schilderkunst en mandenmakerij, maar ook aan muziekoptredens en kruisboogwedstrijden waar je zelf aan kunt deelnemen.
Rab met Palit en Banjol, foto door Zoran Kurelić Rabko (onder CC BY-SA 3.0)
Hoewel Rab op papier 8000 inwoners heeft, wonen er slecht 500 in het oude stadje zelf. De rest woont in de dorpen langs de kust die aan Rab zijn vastgegroeid. Van het noordwesten naar het zuidoosten zijn dit Palit, Banjol en Barbat. In elk van deze dorpen vind je een kleine jachthaven, een supermarkt, veel vakantiehuisjes en een aantal hotels en campings. Zelfs vanaf Barbat blijft het historische centrum van Rab te voet bereikbaar. Het onbewoonde, langgerekte eiland Otok Dolin ligt direct bij Barbat voor de kust.
Het voormalige concentratiekamp, foto door Flammard (onder CC BY-SA 3.0)
Zoek je een andere bestemming dan het stadje Rab, dan is Kampor een aanrader. Dit kleine dorp van ongeveer 450 inwoners ligt aan het einde van de zuidwestelijke vallei van het eiland. Vanaf Rab is het iets meer dan 10 minuten rijden. Kampor is omgeven met wijngaarden, terwijl je langs de baai vakantiehuisjes, een supermarkt en enkele restaurants vindt. Verder is er een duikcentrum en een kleine jachthaven. Dieper de vallei in kun je een voormalig Italiaans concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken.
De baai van Supetarska Draga, foto door David Bailey (onder CC BY-SA 2.0)
Aan het uiteinde van de centrale vallei van Rab ligt het dorpje Supetarska Draga. Hemelsbreed ligt het een kilometer bij Kampor vandaan, maar met de auto moet je om de beboste heuvels heen rijden en ben je al snel een half uur kwijt. Supetarska Draga is vergelijkbaar met Kampor, maar iets kleiner. Bezienswaardigheden zijn een oud benedictijns klooster en een aantal afzwembare kleine eilandjes voor de kust. Je vindt er verder opnieuw een supermarkt en een jachthaven.
Het laatste dorp van Rab is Lopar en ligt in het uiterste noorden. Het is door de hoge centrale heuvelrug gescheiden van de rest van het eiland en slechts via één weg te bereiken. Lopar is met 1200 inwoners weer een iets groter dorp met aan weerszijden twee grote baaien met de grootste zandstranden van het eiland. Dit maakt Lopar tot een populaire bestemming. Je hebt hier vakantiehuisjes, campings, hotels en zelfs resorts met zwembaden en sportparken.
Een van de stranden van Lopar, foto door David Bailey (onder CC BY-SA 2.0)
Lopar telt twee jachthavens, waar je eenvoudig een kleine boot of kajak kunt huren om de kust van de meest noordelijke heuvelrug van Rab te verkennen. Een uitstapje naar de onbewoonde eilandjes Otok Sveti Grgur en Goli Otok is ook zo gemaakt. Verder lenen de heuvels ten noorden van Lopar zich goed voor een wandeltocht naar een van de vele beschutte baaitjes. Net als in Kampor, vind je in Lopar tenslotte ook nog een duikcentrum.
Geschiedenis van Rab
Het eiland Rab werd voor het begin van de jaartelling bewoond door de Illyriërs. Niet lang daarna werd het echter ingenomen door de Romeinen. Zij noemden het eiland Arba. De bekendste inwoner in die tijd was de heilige Marinus. Hij vertrok later naar het Italiaanse vasteland en stichtte daar in 301 de nog altijd bestaande ministaat San Marino. In het jaar 532 duikt voor het eerst een bisschop van Rab in de geschriften op.
De kale, centrale heuvelrug van Rab, foto door menita
Na de val van Rome brak een wat meer onzekere tijd voor het eiland aan. Hoewel het onderdeel was van het vanuit Constantinopel bestuurde Oost-Romeinse Rijk, viel het regelmatig aan zeerovers ten prooi. Op het vasteland vestigden zich in deze periode de Kroaten. Hoewel hun land aanvankelijk rondom Zagreb lag, maakten ze regelmatig excursies naar de eilanden voor de kust. Zo werd het nabijgelegen Krk bijvoorbeeld door de Kroaten ingenomen.
Een nieuwe periode van vrede begon in de 11e eeuw. Samen met de rest van de Adriatische eilanden, kwam Rab toen tot het einde van de 18e eeuw onder de stad Venetië te staan. De meeste historische gebouwen in het gelijknamige stadje verrezen in deze tijd. Na Napoleon werd Rab vervolgens samen met Istrië en Kroatië toegewezen aan Oostenrijk, om na de Eerste Wereldoorlog weer afgestaan te worden aan het opnieuw verenigde Italië. In 1921 schonk Italië het in ruil voor andere gebieden aan Joegoslavië.
Klimaat van Rab
Rab kent een mediterraan klimaat met warme zomers en maar liefst 2600 uren zonneschijn per jaar. Wel valt er relatief veel neerslag, doordat het net voor de bergen van Kroatische vasteland ligt. Deze neerslag valt echter vooral in het najaar en in de winter, waardoor het eiland opvallend groen is. In de zomer hoef je nauwelijks bang te zijn dat je vakantie in het water valt.
Wat temperaturen betreft kun je in juli en augustus rekening houden met overdag gemiddeld 28 graden. Door de invloed van de zee ligt de temperatuur dus iets lager dan in de meeste andere mediterrane bestemmingen. Ook in juni en september is het aangenaam. Zoek je een rustigere periode het eiland te bezoeken? Dan zijn april en mei met temperaturen tegen de 20 graden een betere keuze dan de koude en regenachtige maand oktober.
Bereikbaarheid en kaart
Op de kaart hieronder heb ik het eiland met oranje voor je ingekleurd. Met een beetje voorstellingsvermogen kun je de vork herkennen. Ook het stadje Rab zelf en de in de tekst genoemde dorpen Palit, Banjol, Barbat, Kampor, Supetarska Draga en Lopar heb ik aangegeven. Het Kroatische vasteland ligt direct ten oosten van Rab, het meest noordelijke deel van het eiland Pag net iets naar het zuiden.
© OpenStreetMap contributors ODbL-licentie / opmaak CC BY-SA 4.0 / hergebruik
Om Rab te bereiken is zowel vliegen als zelf met de auto een optie. Vlieg je, dan heb je de keuze uit de luchthavens van Rijeka en Zadar. Vervolgens zul je dan met een huurauto de Kroatische kust moeten volgen naar het dorpje Stinica, waar tenminste 14 maal per dag een veerboot op en neer gaat naar Rab. Vanaf Rijeka is het 95 kilometer en vanaf Zadar 123 kilometer naar Stinica. Geen aanraders zijn de directe veerboten vanaf het eiland Krk en vanaf Rijeka. Deze gaan slechts tweemaal per dag en doen er veel langer over.
Veerboot tussen Rab en het vasteland, foto door David Bailey (onder CC BY-SA 2.0)
Ga je liever met de eigen auto? Kijk dan even naar het kopje Bereikbaarheid op mijn pagina over Kvarner en Lika. Je kunt dan het beste opnieuw naar Stinica rijden voor de korte overtocht naar Rab. Vanaf Utrecht is het 1400 kilometer.
Lijkt een reis naar het eiland Rab je wel wat? Bekijk dan alvast deze pagina over Rab op Booking.com voor het aanbod van vakantiehuisjes, hotels en resorts. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa.
Verder lezen
Hieronder verschijnen automatisch nieuwe artikelen die ik over Rab schrijf. Meer over de verdere omgeving lees je op mijn pagina over de regio Kvarner en Lika.