Lošinj, een eiland met een schitterende baai

Van de vele eilanden in de Kvarnergolf, vind ik het langgerekte Lošinj een van de mooiste. Dit redelijk grote Kroatische eiland kent namelijk een prachtige baai die aan weerszijden van de zee gescheiden wordt door twee landtongen van slechts honderden meters breed. Mali Lošinj, de grootste stad, is een leuke toeristische bestemming. Het noorden en zuiden van het eiland leent zich tenslotte goed voor wandelingen in de bergen.

Het eiland Lošinj

Het eiland Lošinj, foto door Groundtorpedo (onder CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Kroatië

Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Kroatië? Bekijk dan het ruime aanbod op deze pagina over Kroatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.

Feiten en cijfers

Met een oppervlakte van 74 km2 behoort Lošinj tot de grotere eilanden van Kroatië. Ooit vormde het samen met Cres één eiland, maar sinds de Romeinen tussen beide een kanaal uitgroeven worden Cres en Lošinj als twee afzonderlijke eilanden beschouwd. Lošinj kent iets meer dan 10.000 inwoners en maakt onderdeel uit van de regio Kvarner en Lika.

Wat is er te zien en te doen in Lošinj?

Lošinj kent verrassend veel variatie. Zo bestaat het noorden, waar het bij Osor van het grotere eiland Cres gescheiden wordt, uit hoge met struiken begroeide bergen. De 588 meter hoge Osoršćica is meteen de hoogste berg van het eiland. Vanaf de eenvoudig te beklimmen top heb je een mooi uitzicht over de Lošinj en de andere eilanden in de Kvarnergolf. Een absolute aanrader bij helder weer, wat in de zomer gelukkig vrij standaard is in dit deel van Kroatië.

Uitzicht vanaf de Osoršćica

Uitzicht vanaf de Osoršćica, foto door Martin Brož (onder CC BY 3.0)

Het midden van het eiland is relatief vlak met veel bos. Dat maakt dit deel van Lošinj geschikt voor fiets- en wandeltochten naar de vele rotsachtige en meestal verlaten baaitjes aan de kust. Met een beetje geduld en stilte kun je in de bossen herten, moeflons, wilde zwijnen en marters zien. Ook bijzonder maar moeilijker waar te nemen is de school van ongeveer 150 dolfijnen die leeft tussen Lošinj en het zuidelijke uiteinde van Cres.

De grote baai van Lošinj

De grote baai van Lošinj, foto door Mathias Erhart (onder CC BY-SA 2.0)

In het oosten zet de bergketen zich vanaf de Osoršćica voort naar het zuidoosten. Hier begint een van de mooiste delen van het eiland, namelijk de baai van Mali Lošinj. Voor een lengte van meer dan 5 kilometer wordt deze baai aan weerszijden van de zee gescheiden door bergachtige landtongen van niet meer dan enkele honderden meters breed. De baai zelf is ook maximaal enkele honderden meters breed. Het is een erg toeristisch deel van het eiland en ik vertel er hieronder bij het bespreken van de steden en dorpen meer over.

Een van de vele kleine baaitjes

Een van de vele kleine baaitjes, foto door Peter Cox (onder CC BY 2.0)

Het zuidelijkste deel van Lošinj tenslotte, bestaat uit een duidelijk herkenbare bergkam van meer dan 200 meter hoog. Je vindt hier dennenbossen en talloze kleine baaitjes die beter per boot dan te voet bereikbaar zijn. Aan deze baaitjes heb je meestal kiezelstranden, waarbij opgemerkt moet worden dat de kiezels soms de vorm van grote stenen aannemen. Wel goed over de weg bereikbaar is het uiterste zuidoosten van Lošinj. Vanaf hier kun je een boot nemen naar het eilandje Ilovik.

Steden en dorpen van Lošinj

Lošinj kent vier plaatsen die stuk voor stuk geschikt zijn om je vakantie door te brengen. Welke plaats je kiest hangt af van het soort vakantie dat je zoekt. Ik bespreek de plaatsen hieronder voor je van noord naar zuid. Dat is de volgorde zoals je ze tegenkomt wanneer je met de auto vanaf Cres over Lošinj rijdt.

Nerezine met in de achtergrond het eiland Cres

Nerezine met in de achtergrond het eiland Cres, foto door Sl-Ziga (onder CC BY-SA 3.0)

Het eerste dorp is Nerezine, dat met schilderachtige huisjes aan de voet van de hoogste bergen van het eiland ligt. Hoewel Nerezine slechts 400 inwoners telt, zijn er veel voorzieningen voor toeristen. Zo is er een haven, zijn er kleine winkeltjes, restaurants en worden er talloze appartementen verhuurd. Direct ten zuiden van Nerezine ligt een groot vakantiepark met vakantiehuisjes. Een kilometer naar het noorden ligt een grote camping, eveneens langs het water.

Ben je op zoek naar een rustige vakantie in de natuur, dan is Ćunski het overwegen waard. Dit dorp kent slechts 150 inwoners en ligt op een berghelling in het midden van het eiland. Afgezien van een oude molen uit de 19e eeuw kent het geen echte bezienswaardigheden. Wel is het een goed uitgangspunt voor wandelingen en fietstochten in het centrale deel van Lošinj. Ten westen en zuiden van Ćunski liggen een aantal kleine gehuchten. Deze horen soms bij Ćunski zelf en soms bij Mali Lošinj. Let hier op bij het reserveren van een vakantiehuisje.

Het centrum van Mali Lošinj

Het centrum van Mali Lošinj, foto door anasegota

Mali Lošinj vervolgens, aan het zuidoostelijke uiteinde van de grote baai van Lošinj, is met 6.000 inwoners de grootste plaats op het eiland. Je vindt hier talloze voorzieningen zoals restaurants, supermarkten, hotels, vakantiehuisjes en resorts. Verder kent het een grote haven waar de veerboot aankomt en van waaruit je georganiseerde zeil- duiktochten kunt ondernemen. De promenade leent zich uitstekend voor een wandeling. Verder is er een klein museum gewijd aan een in zee gevonden bronzen standbeeld uit de Romeinse tijd.

Behalve de haven van Mali Lošinj, is er nog de noordoostelijke oever van de baai die dienst doet als een langgerekte jachthaven. Ben je van plan een boot te huren en de Kvarnergolf te verkennen, dan is deze jachthaven een goed uitgangspunt. Via een kanaal met een brug die iedere dag om 9:00 en 18:00 geopend wordt, kun je vanaf hier ook de zee ten oosten van Lošinj verkennen. Het alternatief is om het eiland heen te varen.

Bootje in de haven van Mali Lošinj

Boot in de haven van Mali Lošinj, foto door Bobonajbolji (onder CC BY-SA 4.0)

De relatief vlakke landtong ten zuidwesten van de baai is waar de grotere hotels, bars en restaurants zich bevinden. Tevens is er een camping met maar liefst 1300 plaatsen in een bosrijke omgeving. Voor tennisbanen, grote zwembaden en stranden met echt zand in plaats van grind moet je eveneens hier zijn. Omdat alles op loopafstand van het centrum van Mali Lošinj ligt, is het overigens nodig op de landtong zelf te overnachten. Ook als je in de stad zelf een vakantiehuisje huurt kun je de voorzieningen hier gebruiken.

Het oudere stadje Veli Lošinj

Het oudere stadje Veli Lošinj, foto door Žiga

Waar Mali Lošinj letterlijk vertaald Klein Lošinj betekent, is er tenslotte nog het stadje Veli Lošinj wat staat voor Groot Lošinj. In het verleden zullen de verhoudingen ongetwijfeld andersom zijn geweest. Veli Lošinj kent prachtige huizen uit de tijd van de barok en een aantal sierlijke kerken, waaronder de Sv. Nikola uit de 14e eeuw en de Sv. Antun uit 1744. Aan zee staat een middeleeuwse verdedigingstoren uit de tijd dat Lošinj onder Venetiaans bewind stond.

De haven van Veli Lošinj

De haven van Veli Lošinj, foto door Pippilotta Langstrumpf (onder CC BY-ND 2.0)

In Veli Lošinj vind je opnieuw een groot aantal vakantiehuisjes en restaurants. Verder zijn er twee oude havens, namelijk die van Veli Lošinj zelf en die Rovenska. Direct ten westen van het centrum ligt nog het Hotel Punta, compleet met buiten- en binnenzwembad, tennisbanen, uitstekende restaurants en een eigen promenade. Een tip voor als je meer geld voor je vakantie te besteden hebt.

Geschiedenis van Lošinj

Behalve geografisch is Lošinj ook historisch nauw verbonden met het eiland Cres. In de tijd van de Romeinen en vroege middeleeuwen werd het namelijk bestuurd vanuit Apsoros. Dat is het huidige Oros bij het kanaal dat Cres en Lošinj scheidt. Het was in die tijd een grote stad. In tegenstelling tot Cres dat andere dorpen kende, was Lošinj echter het persoonlijke domein van de adel in Apsoros. Het was pas vanaf 1389 dat hier andere dorpen en steden ontstonden.

Na de middeleeuwen kwam het eiland net als het schiereiland Istrië in handen van het machtige Venetië. Het was in deze tijd dat Veli Lošinj en Mali Lošinj op kwamen zetten als de belangrijkste steden op het eiland ten koste van Osor. Ook na de val van Venetië door toedoen van Napoleon, bleef Lošinj in Italiaanse handen. Het was pas de Tweede Wereldoorlog dat het teruggegeven werd aan Kroatië, dat toen een van de staten binnen Joegoslavië was.

Lussin Picolo, zoals de Italiaanse naam van Mali Lošinj rond 1900 luidde

Lussin Picolo, zoals de Italiaanse naam van Mali Lošinj rond 1900 luidde.

Dit einde van Italiaanse heerschappij ging gepaard met een exodus van de overwegend Italiaans sprekende bevolking. Hen leek een leven in Italië beter dan in het communistische Joegoslavië. Dit is waarom Lošinj zelfs nu, enkele decennia na de opkomst van het toerisme, nog steeds minder inwoners kent dan een eeuw geleden. Wel trekken steeds meer Kroaten nu naar het eiland.

Klimaat van Lošinj

Doordat Lošinj in het zuiden van de Kvarnergolf ligt, kent het een uitermate zonnig klimaat. Per jaar zijn er 2600 zonuren, veel meer dan op de meeste andere eilanden in de Kvarnergolf. Ook met de temperaturen zit het wel goed, zoals je aan de klimaatgrafiek hieronder ziet.

Klimaat van Lošinj

Verder valt er in de zomer weinig regen, wat het een uitstekende periode maakt om van het eiland te genieten. Voor zeilen en andere vormen van watersport zijn juni, juli en augustus de beste maanden. Fiets je liever of maak je graag wandelingen door de natuur? Dan zijn april en mei met weinig neerslag en iets lagere temperaturen aangenaam. Bovendien heb je in het voorjaar minder andere toeristen waarmee je Lošinj moet delen.

Openbaar vervoer van Lošinj

Hoewel een auto de beste vorm van vervoer is op Lošinj, kun je gebruik maken van de bus tussen Cres en Mali Lošinj. Deze rijdt tijdens het hoogseizoen 15 keer op en neer over de D100 en stopt onderweg in de grotere plaatsen. Er is in in de stad Cres aansluiting op bussen van deze naar de havens waar de veerboot op dit gelijknamige eiland aankomt. Buiten het hoogseizoen rijdt de bus sporadisch.

Bereikbaarheid en kaart

Omdat Lošinj zoals al eerder genoemd aan Cres vastligt, verwijs ik je wat bereikbaarheid betreft door naar mijn pagina over Cres. De snelste manier het eiland met de eigen auto te bereiken is door de veerboot van Brestova op het vasteland naar Porozina op Cres te nemen. Vanaf daar rijdt je dan in één uur naar Lošinj. Vlieg je, dan ligt de luchthaven van Pula voor de hand. Vanaf hier rijd je met een huurauto in ook één uur naar Brestova waar je weer de veerboot kunt nemen.

Het is mogelijk de veerboot rechtstreeks naar Lošinj te nemen, maar deze gaat vanaf Rijeka via Cres naar Mali Lošinj. Dit betekent dat je dus flink langer onderweg bent. Vanaf Zadar gaat met tussenstops een andere veerboot, maar deze doet er nog langer over. Wel snel is de catamaran vanaf Pula, maar deze is alleen voor voetgangers en voor Nederlandse toeristen minder van belang.

De brug bij Mali Lošinj gaat tweemaal per dag open

De brug bij Mali Lošinj, foto Zoran Kurelić Rabko (onder CC BY-SA 3.0)

Nog wel handig om te weten als je met de auto naar Lošinj rijdt is dat de bruggen bij Osor en net voor Mali Lošinj iedere dag tweemaal voor een kwartier geopend worden om schepen door te laten. De brug bij Osos opent om 9:00 en 17:00 uur, die bij Mali Lošinj om 9:00 en 18:00.

Kaart van Lošinj

Kaart van Lošinj

Kaart gebaseerd op deze kaart van NordNordWest / CC BY-SA 3.0 / hergebruik

Op de kaart hierboven zie je duidelijk dat Lošinj bij het plaatsje Osor zo goed als aan Cres vastligt. De andere plaatsen die ik op de kaart gemarkeerd heb zijn Nerezine, Ćunski, Mali Lošinj en Veli Lošinj. Het in het artikel genoemde eilandje Ilovik ligt net ten zuidoosten van Lošinj.

Hotels en vakantiehuisjes in Lošinj

Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje op Lošinj? Kijk dan naar deze pagina over Lošinj op Booking.com voor verreweg het grootste aanbod. Meestal kun je probleemloos annuleren. Zorg wel dat je niet te lang wacht met boeken.

Verder lezen

Hieronder verschijnen de meest recente artikelen die ik over Lošinj geschreven heb. Kijk verder ook eens naar mijn artikelen over de regio Kvarner en Lika en over het aangrenzende eiland Cres.

Publicatiedatum: 23-03-2018. Laatst bijgewerkt op: