Het Kroatische eiland Krk
Zoek je een goed bereikbaar eiland waar genoeg te zien en te doen is om je vakantie mee op te vullen? Dan is Krk mijn aanrader. Dit grootste eiland van Kroatië heeft een eigen vliegveld en kent een dozijn historische stadjes en dorpjes. Met talloze stranden en jachthaven kun je er prima zwemmen en zeilen. De heuvels in het binnenland zijn geschikt om te wandelen en te fietsen.
Zeilen bij het eiland Krk, foto door Mario Spann (onder CC BY-SA 2.0)
Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Kroatië? Bekijk dan het ruime aanbod op deze pagina over Kroatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.
Feiten en cijfers
Het eiland Krk valt onder de regio Kvarner en Lika die rond de Kvarnerbaai ligt. Het heeft een oppervlakte van 406 km2 en telt met 19.300 inwoners. Het is met een brug met het vasteland verbonden is. Naar Rijeka is het 22 kilometer.
Wat is er te zien en te doen in Krk?
Hoewel Krk een eiland is, kent het een gevarieerd landschap. Voor twee derde bestaat het uit glooiende en bosrijke heuvels die af en toe onderbroken worden door dorpen, wijn- of olijfgaarden. Langs de kust vind je kleine baaitjes, kiezelstranden en soms klippen. Het zuidoosten van Krk is weer heel anders. Hier vind je twee bergketens gescheiden door een vruchtbare vallei. Het opvallende aan deze bergen is dat ze bestaan uit witte rotsen waar bijna niets groet. De 568 meter hoge Obzova bij het dorpje Baška is het hoogste punt van het eiland.
De bevolking van Krk houdt zich van oudsher bezig met de visserij, de schapenteelt en het verbouwen van druiven en olijven. Dit komt tot uiting in de keuken van het eiland. Zo vind je in de restaurants van Krk veel vis, schapenkaas en olijven in de gerechten terug. De lokale wijnen zijn verder smaakvol, waarbij de mousserende wijnen uit Vrbnik tot de bekendste van Kroatië behoren. Kortom, voor lekker eten en drinken zit je op Krk goed!
Een van de stranden van Krk, foto door sanfamedia.com (onder CC BY-ND 2.0)
De stranden van Krk wil ik nog even apart vermelden. Net als in de rest van Kroatië zijn ze vrij klein en soms rotsachtig, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld stranden in Spanje en Frankrijk. Toch zijn de voorzieningen uitstekend. 15 stranden van Krk hebben een Blauwe Vlag toegekend gekregen. Dit wil zeggen dat de kwaliteit van het water en de omgeving aan de strengste eisen voldoen. Zes van deze stranden liggen in de buurt van het stadje Krk en de overige liggen verspreid over het eiland.
Plaatsen op Krk
Hieronder bespreek ik wat volgens mij de mooiste plaatsen van Krk zijn. Ik heb ze ook aangegeven op de kaart onderaan dit artikel. Hoewel ik het niet altijd vermeld, vind je in de meeste plaatsen altijd wel een jachthaven, accommodaties, restaurants en een kleine supermarkt. Stuk voor stuk zijn ze uitstekende keuzes om je vakantie in door te brengen.
De haven van de stad Krk, foto door Georges Jansoone (onder CC BY-SA 3.0)
Ik begin met de stad Krk dat dezelfde naam heeft als het eiland. Het werd ooit door de Romeinen gesticht werd, ligt in het zuiden van het eiland en telt 6.200 inwoners. De middeleeuwse binnenstad met stadsmuren en nauwe steegjes is een populairste toeristische bestemming. Vooral de kathedraal en het kasteel van Frankopan uit 1180 zijn mooi om te zien. Buiten het historische gedeelte vind je moderne huizen, winkels, een kleine haven en een aantal kiezelstranden. Je vindt in Krk een ruim aanbod van hotels en vakantiehuisjes.
Net zes kilometer ten oosten van de stad Krk maar aan de andere kant van een grote beschutte baai ligt Punat. Dit is een klein dorp dat in de afgelopen decennia gebouwd werd. Doordat hier zich de grootste jachthaven van het eiland bevindt is het een veelbezochte bestemming. Ook vind je er een aantal accommodaties voor toeristen. In de baai van Punat ligt verder het eilandje Košljun waar franciscaanse monniken al eeuwenlang in een klein klooster wonen.
Romeinse ruïnes bij Omišalj, foto door Roberta F. (onder CC BY-SA 3.0)
Een andere plaats met een historisch centrum is Omišalj in het noordwesten van het eiland. Het ligt slecht twee kilometer van het vliegveld en naar de brug die Krk met het Kroatisch vasteland verbindt is het weinig verder. In Omišalj kun je behalve een middeleeuwse kathedraal ook de ruïnes van een Romeinse basiliek bekijken. Doordat het bovenop 80 meter hoge rotsen ligt heb je bovendien een mooi uitzicht. Het enige nadeel is dat er een raffinaderij aan de andere kant van de baai ligt, maar echt storend is dit niet. Omišalj heeft 1.800 inwoners.
Net als in de stad Krk vind je ook niet ver van Omišalj een kleiner dorp dat de laatste decennia snel gegroeid is. Het gaat dan om het iets zuidelijker gelegen Njivice. Ooit was het een vissersdorp, maar nu is het bijna volledig op het toerisme gericht. Het is niet al te groot, heeft stranden, vakantiehuisjes en een camping, waardoor het een prima keuze is om je vakantie door te brengen.
Promenade in Malinska, foto door Tor Lindstrand (onder CC BY-SA 2.0)
Volg je vanaf Njivice de kust nog verder naar het zuiden, dan kom je in het grotere Malinska met 3.100 inwoners. Ook hier tref je geen historische kern aan, want het is het ontstaan uit een aantal naast elkaar gelegen dorpjes. Vanzelfsprekend vind je er een jachthaven en kleine kiezelstrandjes. Twee grotere bezienswaardigheden zijn een klooster uit de 15e eeuw en het Haludovo Palace Hotel. Dit laatste is een resort dat gebouwd werd in de jaren 1970 in opdracht van Bob Guccione, de oprichter van het tijdschrift Penthouse. Vandaag de dag is het complex een ruïne.
Druipsteengrot van Biserujka in de buurt van Dobrinj
Ten oosten van Malinska en niet ver van de noordoostelijke kust van Krk ligt Dobrinj. Dit vind ik een bijzonder fraai dorp, want het is gebouwd bovenop een 200 meter hoge heuvel. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het eiland en naar het Kroatische vasteland. Ook staat er een middeleeuwse kerk en kronkelen de nauwe steegjes tussen oude stenen huisjes door. Vlakbij is er de grot Biserujka, de enige voor toeristen opengestelde druipsteengrot van het eiland.
De meeste toeristen verblijven echter niet in Dobrinj zelf, maar in de dorpen aan de kust die ook tot de gemeente behoren. Denk dan aan Čižići, Soline en Klimno die aan een kleine inham van de zee liggen. Nog iets groter en met een mooi uitzicht op de Dinarische Alpen is Šilo. Deze kleine dorpjes zijn stuk voor stuk geschikt als je op zoek bent naar een rustige vakantie.
Het kleine stadje Vrbnik, foto door Istria Travel (onder CC BY 2.0)
Ten zuidoosten van Dobrinj ligt vervolgens Vrbnik. Hoewel dit plaatsje in 1388 stadsrechten ontving, telt het slechts 1.200 inwoners. Wel is er veel te zien. Het historische centrum is schilderachtig, de stadsmuren staan nog overeind en ook de ligging bovenop een 50 meter hoge rots is bijzonder. In een kleine, door klippen omgeven baai vind je een mooi strand en een jachthaven. Vrbnik staat verder bekend om de druiven die in een nabijgelegen vallei geteeld worden.
Baška in het zuidoosten van Krk, foto door sanfamedia.com (onder CC BY-ND 2.0)
De laatste plaats die ik noem is tenslotte een van meest bezochte van Krk. Het gaat dan om het 1.600 inwoners tellende Baška in het uiterste zuidoosten. Het ligt aan het einde van een vruchtbare vallei ingeklemd tussen de twee kale bergruggen van het eiland. Langs de kust ligt een bijna twee kilometer lang strand. In de bergen lopen veel wandelroutes en kun je door stenen muurtjes gescheiden schapenvelden bekijken. In Baška zelf vind je een ruim aanbod van hotels en vakantiehuisjes.
Geschiedenis van Krk
Krk wordt al sinds de prehistorie bewoond, maar de geschreven geschiedenis begint in de tijd van de Romeinen. Zij waren het die het stadje Curicum in het zuiden van het eiland stichtten. Toen vele eeuwen later de Kroaten naar in de regio trokken, konden ze deze naam niet uitspreken en maakten ze er maar Krk van. Dit werd later ook de naam voor het hele eiland.
Toch werd Krk niet meteen deel van het Koninkrijk Kroatië dat in de 10e eeuw ontstond. De steeds machtiger wordende Italiaanse stadstaat Venetië bezette rond deze tijd namelijk de eilanden in de Kvarnerbaai, waaronder dus ook Krk. De eeuwen daarop kenmerkten zich door de machtsstrijd tussen de Venetianen en de Kroatische familie Frankopan die het vaak voor het zeggen had op het eiland. Hun kasteel in het stadje Krk stamt uit deze tijd.
Het kasteel van Krk, foto door Andrzej Harassek (onder CC BY-SA 3.0)
Na de val van Venetië in 1797 kwam Krk in Oostenrijkse handen. Zij bestuurden het samen met de andere eilanden van de Kvarner vanuit Istrië. Hoewel het op dat moment al meer dan duizend jaar door Kroaten bewoond werd, kwam het eiland Krk pas na de nederlagen van Oostenrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de rest van Kroatië. Eerst was dit binnen Joegoslavië en aan het einde van de vorige eeuw als zelfstandig land.
Klimaat van Krk
Krk heeft een warm mediterraan klimaat, maar doordat het voor de Adriatische Alpen ligt valt er meer neerslag dan op veel andere eilanden in de Middellandse Zee. Hierdoor is Krk ook een stuk groener. Zoals je op de klimaatgrafiek ziet valt veel van de regen echter in het najaar en in de winter. De zomers zijn zo goed als altijd droog en zonnig.
Met temperaturen tegen de 30 graden is het in juli en augustus aangenaam. De temperatuur van het zeewater ligt verder van juni tot en met september boven de 20 graden, wat dus prima is om te zwemmen. Ben je van plan veel te wandelen en te fietsen? Dan zijn juni, mei en zelfs april wat mij betreft beter geschikt. In deze maanden is het frisser waardoor je minder snel zweet. Bovendien is het dan veel rustiger dan in de zomermaanden.
Openbaar vervoer van Krk
Hoewel ik aanraad Krk per fiets, scooter of zelfs huurauto te verkennen, kun je op het eiland ook gebruik maken van de bussen van Autotrans. Deze verbinden de grotere plaatsen en het vliegveld met elkaar. Via de brug van Krk naar het vasteland brengen ze je ook naar grotere plaatsen zoals Rijeka, Crikvenica en Zagreb. Kijk voor tijden, prijzen en het boeken van kaartjes op hun Engelstalige website.
Bereikbaarheid en kaart
Kaart gebaseerd op deze kaart van NordNordWest / CC BY-SA 3.0 / hergebruik
Op de kaart heb ik de plaatsen die ik in het artikel besproken heb gemarkeerd. Je vindt Krk in het zuiden met Punat ernaast. In het westen liggen het vliegveld, Omišalj, Njivice en Malinska. Langs de oostkust vind je tenslotte Dobrinj, Vrbnik en Baška. Zoals je ziet ligt Krk in het noorden bijna aan het vasteland vast. De kale, onbegroeide bergketens in het zuidoosten zijn ook goed te onderscheiden.
De snelste manier om Krk te bereiken is door te vliegen. Airport Rijeka (RJK) ligt zoals ik net heb aangegeven in het noordwesten van het eiland. Van hieruit kun je meteen een bus, taxi of huurauto nemen naar je uiteindelijke bestemming. Denk er wel aan dat er vanaf Nederland geen rechtstreekse vluchten zijn. Je moet uitwijken naar de luchthavens van Düsseldorf, Keulen of Charleroi. Ben je van plan met de eigen auto naar Krk te rijden? Kijk dan onderaan op mijn pagina over Kvarner en Lika voor meer informatie. Vanaf Rijeka rijdt je eenvoudig over de 1430 meter lange brug die Krk met het vasteland verbindt.
Nog op zoek naar een vakantiehuisje of een hotel op Krk? Dan raad ik aan op deze pagina over Krk op Booking.com te kijken. Booking.com is de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties en van Nederlandse bodem.
Verder lezen
Wil je meer over Krk lezen? Hieronder verschijnen verder automatisch mijn laatste artikelen over het eiland. Kijk verder ook eens naar mijn pagina over Cres, een bijna even groot eiland meteen ten zuiden van Krk