Het Kroatische eiland Vis

Van de grotere, bewoonde eilanden ligt Vis het verst bij het Kroatische vasteland vandaan. Het eiland kent ook het warmste en zonnigste klimaat van Kroatië. Dankzij de bergen is het vooral geschikt voor wandelingen, terwijl rondom het eiland enkele goede plekken zijn om te duiken. Op Vis vind je verder twee kleine, zeer oude stadjes die leuk zijn om te ontdekken.

Foto van Vis

Hotels en vakantiehuisjes in Kroatië

Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Kroatië? Bekijk dan het ruime aanbod op deze pagina over Kroatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.

Feiten en cijfers

Vis maakt deel uit van de regio Dalmatië. Het eiland heeft een oppervlakte van 90 km2 en ligt 43 kilometer van het vasteland. In totaal telt het 3.600 inwoners. Vis beschikt niet over een eigen vliegveld.

Wat is er te zien en te doen op Vis?

Vis is een niet al te groot eiland, waardoor het eenvoudig te verkennen valt. Afgezien van de stadjes langs de kust, bestaat het voornamelijk uit rotsachtige bergen die met bossen en struiken begroeid zijn. In de valleien in het zuiden van het eiland liggen wijngaarden. Op de hoger gelegen gronden vind je verder talloze stenen muurtjes. Deze werden eeuwen, soms duizenden jaren geleden gebouwd door schapenherders en zijn een welbekend fenomeen in dit deel van Dalmatië.

Een beschutte baai op Vis

Een beschutte baai op Vis, foto door ModriDirkac (CC BY-SA 3.0)

Ook de vele paden van Vis stammen uit dit verre verleden. Vandaag de dag kun je ze gebruiken voor wandelingen over het eiland. Onder meer de beschutte baaitjes zijn op deze manier te bereiken. Vanaf de bergen heb je juist weer een mooi uitzicht over Vis en bij goed weer zijn ook de eilanden Brač, Hvar en Korčula te zien. Alleen de Hum, met 587 de hoogste berg van Vis, is niet voor toeristen toegankelijk. Deze berg ten zuidoosten van het stadje Komiža is namelijk in gebruik door het leger.

Let op: In de 20e eeuw was Vis een militaire basis. Verspreid over het eiland kunnen nog landmijnen liggen. Het is daarom aan te raden de wandelpaden niet te verlaten en kinderen aan de lijn te doen.

Behalve voor wandelen, leent Vis zich ook voor een fietstocht met een mountain-bike. Vermijd daarbij wel de wegen tussen de stadjes Vis, Komiža en Rukavac, omdat je hier veel gemotoriseerd verkeer vindt. De valleien in het zuiden en het oostelijk deel van het eiland zijn beter geschikt. Een laatste leuke activiteit is duiken. In totaal zijn er ruim twintig goede duiklocaties rondom het eiland. Voor uitrusting en begeleiding kun je in het het duikcentrum in het stadje Vis terecht.

Plaatsen op Vis

De grootste plaats op Vis is het 1.900 inwoners tellende stadje met dezelfde naam. Het ligt aan een grote baai in het noordoosten van het eiland, waar de veerboten vanaf Split en het Italiaanse Ancona aankomen. In deze baai vind je de grootste jachthaven van Vis. Je kunt er bijvoorbeeld een boot huren om de baaien van het eiland te bereiken. Vis is verder omgeven door tot 300 meter hoge bergen en op het plein bij de haven staan tientallen palmbomen.

Het stadje vis op het gelijknamige eiland

Het stadje vis op het gelijknamige eiland, foto door Ex13 (CC BY-SA 3.0)

Behalve mooie stenen huizen, kent Vis veel culturele bezienswaardigheden. Zo zijn er ruïnes uit de Romeinse tijd, waaronder een theater, een begraafplaats en een badhuis. In het archeologisch museum leer je meer over dit verre verleden van Vis. Uit de middeleeuwen zijn vijf mooie kerken en een klooster bewaard gebleven. Vind je militaire geschiedenis interessant? Bekijk dan de verdedigingstoren uit 1617, het Oostenrijkse fort uit 1830 en het Britse Fort George uit 1813.

Aan het westelijke uiteinde van het eiland Vis ligt Komiža. Met 1.400 inwoners is het een iets kleinere plaats. Het is minder toeristisch en veel inwoners verdienen hun geld nog altijd in de landbouw en visvangst. Mooi om te zien zijn de falkuša, een type vissersboot dat alleen op het eiland Vis wordt gebouwd. Komiža ligt verder aan de voet van de hierboven genoemde Hum, de hoogste berg van het eiland.

Het fort van Komiža

Het fort van Komiža, foto door Björn Ehrlich (CC BY-SA 3.0)

Wat bezienswaardigheden betreft, bevindt zich aan de vissershaven een klein kasteel uit de middeleeuwen. Hier ligt ook een mooie promenade met restaurants, kleine winkeltjes en enkele kiezelstranden. Vanuit de vissershaven kun je verder de overtocht maken naar Biševo, een klein eilandje iets naar het westen dat bekend staat om een schitterende, via zee bereikbare grot. Op de rotsen iets boven Komiža tenslotte staat nog een benedictijns klooster uit de 13e eeuw.

Het klooster vlakbij Komiža

Het klooster vlakbij Komiža, foto door FilipFilipovic

De laatste plaats van enige betekenis op het eiland is Rukavac. Het gaat hier eigenlijk om enkele op loopafstand van elkaar gelegen gehuchten in het zuidoosten van Vis. De meeste worden verhuurd aan toeristen, dus het is eenvoudig om hier een accommodatie te vinden. Denk er wel aan dat je in Rukavac afgezien van enkele restaurants geen voorzieningen vindt. Hiervoor zul je met de auto naar het stadje Vis moeten rijden, waarvoor je 15 minuten onderweg bent.

Geschiedenis van Vis

De geschiedenis van Vis gaat terug naar de 4e eeuw voor Christus. De Grieken stichtten toen de kolonie Issa op de plaats van het huidige stadje Vis. Vanaf hier werden vervolgens ook andere kolonies op het vasteland gesticht, zoals de stad Split. Enkele eeuwen later werd de Adriatische kust veroverd door de Romeinen. Uit deze periode zijn nog enkele ruïnes bewaard gebleven. Je vind ze in en rond Vis in het noordoosten van het eiland.

Hierna volgde een periode waarin niet veel bekend is over Vis. Pas met de opkomst van Venetië in de middeleeuwen werd het door de centrale ligging in de Adriatische Zee weer vaker genoemd. Ook andere, nieuwe grootmachten zagen het eiland als een strategische basis. Zo vond in 1811 vlak bij Vis nog een grote zeeslag tussen Engeland en Frankrijk plaats. Net zoals de Kroatische kust, kwam het later die eeuw in Oostenrijkse handen.

Een zeeslag bij Vis

Een zeeslag bij Vis, schilderij door Alexander Kircher

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Vis toegewezen aan Kroatië, dat toen nog onderdeel van Joegoslavië was. De economie van het eiland draaide nog altijd op wijnteelt en visvangst, maar ook werd het eiland opnieuw een militaire basis. Pas in 1989 werd Vis opengesteld voor toeristen, wat tegenwoordige de belangrijkste bron van inkomsten is. Verspreid over het eiland staan nog altijd enkele verlaten, niet door Kroatië gebruikte militaire gebouwen.

Klimaat van Vis

Klimaat van Vis

Van de grote Kroatische eilanden ligt Vis het verst van het vasteland. Hierdoor is het ook het warmste eiland. Vooral in de wintermaanden ligt de temperatuur door de invloed van de langzamer afkoelende zee hoger dan in de rest van Kroatië. De zomers zijn warm en soms heet, maar extreme temperaturen blijven opnieuw door de invloed van de zee uit. De neerslag valt vooral van oktober tot en met februari. Het voorjaar en de zomer zijn dus de beste periodes om Vis te bezoeken.

Bereikbaarheid en kaart

Op de kaart hieronder heb ik de drie belangrijkste plaatsen op het eiland voor je aangegeven. Dit zijn het stadje Vis zelf, Komiža en Rukavac. De veerboten vanaf het vasteland komen aan in de grote, duidelijk zichtbare baai in het noordoosten.

Een kaart van Vis

© OpenStreetMap contributors ODbL-licentie / opmaak CC BY-SA 4.0 / hergebruik

Doordat Vis verder van het vasteland ligt en geen vliegveld kent, is het lastiger te bereiken. De veerboot vanaf Split doet er 2 uur en 20 minuten over en ligt het meest voor de hand. Het vliegveld van deze stad is namelijk de op één na grootste van Kroatië en kent verbindingen naar Amsterdam, Brussel, Düsseldorf, Keulen en Rotterdam. Een auto huren kan op het vliegveld zelf, hoewel je dit het beste van tevoren al regelt. Met de eigen auto naar Kroatië rijden is een andere optie.

Wil je toch liever zonder auto naar Vis, dan raad ik de catamaran vanaf Split aan. Deze enkel voetgangers geschikte veerboot is met 1 uur en 25 minuten een stuk sneller. Onderweg stops de catamaran ook nog eens bij de eilanden Brač en Hvar. De tijden en prijzen van de veerboten kun je controleren op deze pagina van Jadrolinija, de Kroatische rederij die verbindingen verzorgt.

Hotels en vakantiehuisjes in Kroatië

Lijkt Vis je een leuke bestemming en zoek je nog een vakantiehuisje of een hotel? Kijk dan naar deze pagina over het eiland Vis op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.

Verder lezen

Lijkt Vis je een leuke bestemming? Kijk dan hieronder ook eens naar de volgende artikelen die ik over het eiland geschreven heb. Meer over de nabije bestemmingen lees je op mijn pagina over Dalmatië.

Publicatiedatum: 31-08-2018. Laatst bijgewerkt op: