Mljet, het groenste eiland van Kroatië
Wanneer je op vakantie wilt naar een Kroatisch eiland, kan het lastig zijn een keuze te maken. Houd je van de natuur en maak je graag wandelingen? Dan is Mljet een aanrader. Dit is het meest zuidelijke, oostelijke en ook het groenste grote eiland van Kroatië. Het ligt niet ver van Dubrovnik. Behalve de mooie natuur, staat Mljet ook bekend om het benedictijnse klooster.
Het Kroatische eiland Mljet, foto door Ian Bancroft (CC BY 2.0).
Wil je naar Dalmatië en zoek je nog een hotel of misschien een vakantiehuisje? Kijk dan eens naar deze pagina over Dalmatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.
Feiten en cijfers
Mljet telt iets maar dan duizend inwoners, wat weinig is voor een eiland van 38 kilometer lang en gemiddeld drie kilometer breed. De Veliki Grad is met 514 meter het hoogste punt. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Dubrovnik op 90 kilometer afstand.
Wat is er te zien en te doen op Mljet?
Zoals hierboven al genoemd, is Mljet vooral een groen eiland. Maar liefst 84% van het oppervlak bestaat uit bos, waarmee Mljet het bosrijkste eiland van Kroatië is en één van de bosrijkste in de Middellandse Zee. Behalve bosrijk, is het eiland ook rotsachtig en bestaat de kust uit kleine baaitjes en stranden. Een groot deel van het eiland is sinds 1960 een nationaal park van Kroatië.
Klooster in het meer Veliko Jezero, foto door dronepicr (CC BY-SA 2.0).
Het mooiste deel van Mljet is de westelijke helft. Hier liggen kleinere eilandjes voor de kust. Ook vind je er twee meren binnen het eiland, namelijk Malo Jezero en Veliko Jezero. In Veliko Jezero, het grootste meer, vind je weer een klein eilandje met daarop een benedictijns klooster dat teruggaat naar de 12e eeuw. Om de waterkwaliteit te bevorderen, hebben de monniken twee kleine kanalen uitgegraven. Hierdoor zijn de meren tegenwoordig verbonden met open zee.
Wandelen op Mljet, foto door Josef Grunig (CC BY-SA 2.0).
Mljet is erg geschikt voor wie een rustige vakantie in de natuur zoekt. Er zijn talloze wandelpaden en het is niet lastig een baai of kiezelstrand zonder andere toeristen te vinden. Een boot huren om zo de kust te verkennen is natuurlijk ook nog een optie. Denk er wel aan dat Mljet iets bij de kust van het vasteland vandaan ligt. De zee kan soms wat onstuimiger zijn dan rondom de meer beschutte eilanden van Kroatië.
Verder interessant te noemen is dat je op Mljet veel Indische mangoesten kunt vinden. Deze kleine roofdieren zijn iets groter dan een kat, maar voor mensen nauwelijks gevaarlijk. De dieren werden geïntroduceerd aan het begin van de twintigste eeuw om de vele giftige slangen op het eiland te bestrijden. Een spijtig gevolg was dat de mangoesten ook bijna de hele vogelpopulatie van Mljet hebben opgevreten.
Dorpen op Mljet
Mljet kent geen grootschalig toerisme en telt een bevolking van iets meer dan duizend inwoners. Deze zijn verspreid over kleine dorpen en gehuchten. Ik bespreek ze hieronder voor je. Let er bij het boeken van een accommodatie op dat je niet in alle plaatsen voorzieningen zoals een supermarkt vindt. Soms zul je dus een stukje moeten rijden om boodschappen te doen.
Uitzicht op Babino Polje, foto door August Dominus (CC BY-SA 3.0).
De grootste plaats op Mljet is Babino Polje met 270 inwoners. In feite is het niet meer dan een drie kilometer lang lintdorp in het centrale deel van het eiland. Babino Polje ligt parallel aan de D120, de weg die het ene met het andere uiteinde van Mljet verbindt. Je vindt een aantal vakantiehuisjes en een supermarkt in het dorp.
9De jachthaven van Sobra, foto door Ian Bancroft (CC BY 2.0).
Niet ver van Babino Polje, maar dan aan een baai aan de noordelijke kust, ligt Sobra. Met 130 inwoners is het iets kleiner, maar wel is het een plaats die de meeste vakantiegangers zullen bezoeken. De veerboot vanaf het vasteland komt hier namelijk aan. In Sobra is er opnieuw een supermarkt en je hebt door de ligging aan het water iets meer keuze aan vakantiehuisjes.
Polače ligt aan een beschutte baai, foto door dronepicr (CC BY 2.0).
Andere dorpen vind je in het uiterste westen van Mljet. Polače aan een grote baai kent een jachthaven, een supermarkt en veel restaurants. Het is een naar verhouding vrij levendig dorp, hoewel het slechts 110 inwoners telt. Je kunt er een ruïne van een Romeins paleis bewonderen, maar stel je hier niet teveel van voor. Meer dan een hoop stenen met wat muurtjes is het niet. Vanuit Polače vertrekt nog een veerboot naar het vasteland, maar deze doet er langer over en vaart minder vaak dan de veerboot in Sobra.
Op enkele kilometers afstand van Polače ligt Goveđari. Het is met 150 inwoners iets groter en wordt vooral gebruikt als uitvalsbasis om de twee meren op het eiland te bezoeken. Interessanter is Pomena, het meest westelijke dorp van Mljet met een kleine jachthaven en een aantal eilandjes voor de kust. Hier vind je ook weer een supermarkt en enkele restaurants.
Het kleine dorp Pomena, foto door Jaganjac (CC BY-SA 3.0).
Dan zijn er nog de kleinere gehuchten op Mljet met vaak niet meer dan enkele tientallen inwoners. Veel van deze gehuchten liggen niet aan de kust, maar hoger op de rosten. Dit zijn erg oude dorpen die hier gebouwd werden om bescherming te bieden tegen piraten. Verwacht leegstaande huizen en vervallen kerkjes. Enkele goede voorbeelden zijn Prožura, Maranovići, Korita en Blato.
Het gehucht Korita, foto door Jaganjac (CC BY-SA 3.0).
Iets levendiger zijn de later gebouwde gehuchten die wel aan de kust liggen, meestal met een enkel restaurant. In de zomer worden veel huizen hier verhuurd als vakantiehuis. Op de oostelijke helft vind je onder meer Prožurska Luka, Saplunara en Okuklje. Vergelijkbaar maar dan op de westelijke helft is Kozarica, waar je de enige camping van Mljet aantreft.
Geschiedenis van Mljet
Mljet was al bekend in tijd van de oude Grieken en Romeinen, toen het gebruikt werd als ballingsoord voor politieke tegenstanders. De oorspronkelijke Griekse naam was Melita. De Kroaten, die vanaf de zevende eeuw in de regio kwamen kijken, konden dit niet uitspreken en maakten er Mljet van.
Het benedictijne klooster van Mljet, foto door Andres rus (CC BY-SA 3.0).
Het eiland was lange tijd nauwelijks bewoond. Hier kwam in 1151 verandering in, nadat benedictijnse monniken uit het Italiaanse Apulië zich hier vestigden. Ze bouwden er een klooster, dat je vandaag de dag nog altijd op het kleine eiland in het meer op het westelijk deel van Mljet vindt. In 1410 kwam Mljet vervolgens in handen van de Republiek Ragusa, een kleine handelsstaat bestuurd vanuit Dubrovnik die tot 1808 zou bestaan.
Na een korte tussenkomst van Napoleon, kwam Mljet in de 19e eeuw in Oostenrijkse handen. Zij plaatsten houthakkers in het klooster. Na bijna twee eeuwen van politieke onrust buiten Mljet om, kwam het eiland na de Eerste Wereldoorlog via Joegoslavië toe aan Kroatië. Sinds 1998 is het klooster in handen van het bisdom van Dubrovnik.
Klimaat van Mljet
Zoek je een geschikte periode om Mljet te bezoeken, kijk dan naar de zomer. In juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 27 graden en valt er nauwelijks regen. Heb je het liever iets minder warm, dan zijn mei, juni en september ook prima te doen. Wel is er aan het einde van deze laatste maand vaker kans op regen is. Doordat Mljet een eiland is, verschillen de temperaturen ‘s nachts niet veel van die van overdag. Een accommodatie met air-conditioning is dus geen overbodige luxe.
Bereikbaarheid en kaart
Hoewel er meerdere veerdiensten van en naar Mljet zijn, is de verbinding tussen Sobra op het eiland en Prapratno op het vasteland de beste. De overtocht duurt hier 45 minuten. In het hoogseizoen gaat de veerboot vijfmaal per dag op en neer, de rest van het jaar viermaal per dag. Een eigen auto mee naar het eiland is aan te raden. Hoewel er een bus is die alle plaatsen op Mljet met elkaar verbindt, rijdt deze slechts éénmaal per dag.
Ga je met het vliegtuig en huur je een auto op de luchthaven van Dubrovnik? Dan is het alsnog sneller eerst naar Prapratno te rijden en daar de veerboot te nemen. De veerboot vanaf Dubrovnik zelf doet er erg lang over, maakt tussenstops en vaart slechts tweemaal per week.
Op de kaart hierboven heb ik de belangrijkste plaatsen voor je aangegeven, waaronder Babino Polje (A op de kaart), Sobra (B), Polače (C) en Pomena (D). De twee meren in het westelijke deel van het eiland, Malo Jezero (E) en Veliko Jezero (F) zijn ook goed zichtbaar.
Lijkt Mljet je een mooie bestemming en zoek je nog een vakantiehuisje? Kijk dan naar deze pagina over het eiland Mljet op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.
Verder lezen
Wil je meer lezen over dit deel van Kroatië? Kijk dan naar mijn uitgebreide pagina over Dalmatië. Hier vind je ook meer informatie over de bereikbaarheid met de auto of het vliegtuig vanaf Nederland.