Accommodaties in Kroatië

Een accommodatie kiezen is de belangrijkste beslissing voor je reis naar Kroatië. Het is namelijk de grootste kostenpost en je brengt een behoorlijk deel van je tijd in de accommodatie door. Hieronder vertel ik je wat voor appartementen, huisjes, hotels, hostels en campings je in Kroatië kunt verwachten. Per type heb ik een link naar Booking.com geplaatst, zodat je alvast enkele voorbeelden kunt bekijken.

Appartementen in Kroatië

Vakantieappartementen zijn de populairste manier om te overnachten in Kroatië. Het voordeel van een appartement is dat je meer ruimte hebt dan in een hotel en meestal minder betaalt. Omdat vakantieappartementen bijna altijd met een eigen keuken komen, kun je bovendien je eigen eten klaarmaken. Dat is voordeliger dan iedere dag naar een restaurant.

Vakantieappartement in Kroatië

Vakantieappartement in Kroatië, foto door Sergey (onder CC BY-SA 2.0)

Toch kleven er soms nadelen aan een appartement. Omdat veel Kroaten van het toerisme willen meeprofiteren, zitten niet alle appartementen op goede locaties. Denk bijvoorbeeld aan een appartement langs een drukke weg. Andere zitten juist ver bij de bezienswaardigheden vandaan. Dit kan uiteraard heerlijk rustig zijn, maar een eigen auto is vaak noodzakelijk. Mijn advies is de locatie goed te controleren voordat je reserveert. Lees hiervoor ook de recensies van anderen.

Denk er verder aan dat per week reserveren nog de voorkeur geniet in Kroatië. Een appartement voor één of twee weken huren is dan gemakkelijker dan voor vijf of negen dagen. In de grote steden, in de populaire bestemmingen en buiten het hoogseizoen komt hier langzaam verandering in. Betalen gaat vaak contant en behalve de Kroatische kuna wordt ook de euro bijna altijd geaccepteerd.

Kijk naar vakantieappartementen in Kroatië op Booking.com.

Vakantiehuisjes in Kroatië

Vakantiehuisjes zijn populair in Frankrijk en Duitsland, maar in Kroatië vind je ze wat minder. Net als vakantieappartementen worden ze particulier verhuurd. Het grootste verschil is dat je bij een vakantiehuisje het volledige gebouw en de tuin voor jezelf hebt. Je hoeft dus niet te delen met andere vakantiegangers. Wel vind je vakantiehuisjes buiten de steden, waardoor een auto noodzakelijk is. Net als bij vakantieappartementen is reserveren per week en contant betalen de norm.

Vakantiehuisjes bieden net wat meer

Vakantiehuisjes bieden net wat meer, foto door Lucky2013

Verder zijn vakantiehuisjes in Kroatië meestal behoorlijk luxueus. Denk dan aan een eigen zwembad, een moderne keuken, een ruime woonkamer, meerdere slaapkamers en soms zelfs een sauna. Dit is waarom Kroatische vakantiehuisjes op reserveringssites vaak aangeduid worden als villa’s. Dit type accommodatie is prima geschikt voor grotere families of groepen, of voor als je wat meer te besteden hebt.

Kijk naar voorbeelden van vakantiehuisjes in Kroatië op Booking.com.

Hotels in Kroatië

In plaats van een particulier appartement of vakantiehuisje, kun je natuurlijk ook kiezen voor een hotel. Je betaalt dan iets meer, maar het voordeel is meer gemak. Zo wordt je kamer iedere dag schoongemaakt en zit het ontbijt bij veel Kroatische hotels inbegrepen. Voor een meestal redelijke meerprijs kun je ook in het hotel terecht voor het avondeten. Kiezen voor een betaalbaar restaurant in de omgeving is een andere optie.

Een typische hotelkamer in Kroatië

Een typische hotelkamer in Kroatië, foto door Jose Miguel (onder CC BY 2.0)

Afgezien van steden zoals Zagreb, Zadar en Split, vind je in Kroatië weinig internationale hotelketens. In sommige plaatsen zijn zelfs alle hotels in Kroatische handen, waarbij Valamar, Plava Laguna en Maistra de bekendste namen zijn. De kwaliteit is echter uitstekend. Een 24-uurs receptie, gratis parkeren en betalen met creditcard zijn standaard. Denk er aan dat Kroatië relatief minder hotels dan andere landen telt. Je kunt lang niet in iedere plaats in een hotel overnachten.

Kijk naar voorbeelden van hotels in Kroatië op Booking.com.

Hostels in Kroatië

Een populaire optie onder jongeren en soms senioren is een hostel. Je vindt ze in Kroatische steden zoals Dubrovnik, Split en Zagreb. De grootste voordelen zijn de vaak uitstekende locaties en de zeer lage prijzen. Eten kun je vaak zelf klaarmaken in een grote keuken, waardoor je nog meer bespaart. Bovendien biedt een hostel een prima mogelijkheid andere reizigers te ontmoeten.

In hostels deel je met andere reizigers

In hostels deel je met andere reizigers, foto door gery

Een nadeel van een hostel is dat je de kamer deelt met andere reizigers en dus minder privacy hebt. Ook de toiletten en douches moet je delen. Sommige hostels bieden tegen een meerprijs privékamers aan, maar deze bieden toch minder comfort dan een hotel. Wil je echter niet teveel uitgeven, ontmoet je graag mensen en reis je alleen of in een kleine groep, dan is een hostel een prima keuze.

Kijk naar voorbeelden van hostels in Kroatië op Booking.com.

Kamperen in Kroatië

Kroatië ligt niet naast de deur. Met je eigen caravan of tent op reis gaan is dus een hele onderneming. Toch zijn er in Kroatië veel campings te vinden. De meeste hiervan liggen in Istrië en op de grotere Kroatische eilanden. Vaak gaat het om zeer grote campings met soms duizenden voornamelijk Italiaanse gasten. Een rustige camping waar je van de natuur geniet is in Kroatië lastiger te vinden.

Een drukke Kroatische camping

Wandelen in Kopački Rit, foto door HarryHofm

Daarentegen worden op deze grote campings leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd en kun je gebruik maken van tennisbanen, zwembaden, restaurants en nog veel meer. Ook liggen de meeste campings op op loopafstand van de zee. Vind je een eigen caravan meenemen naar Kroatië teveel werk, dan bieden veel campings de mogelijkheid een stacaravan te huren. Let wel goed op de prijzen. Deze zijn niet altijd inclusief stroom en het gebruik van de voorzieningen.

Kijk naar voorbeelden van campings in Kroatië op Camping.hr.

Hotels en vakantiehuisjes in Kroatië

Op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Kroatië? Bekijk dan het ruime aanbod op deze pagina over Kroatië op Booking.com, de grootste website van Europa voor het boeken van accommodaties.

Publicatiedatum: 24-11-2017. Laatst bijgewerkt op: